این قلعه یا همان قلعه آمر جیپور در شهر آمر واقع شده است شهری با مساحت تقریبی ۴ کیلومتر مربع در ۱۱ کیلومتری شهر جیپور استان راجستان هند. قلعه آمبر بر بلندی کوهی ساخته شده است و یکی از جاذبه های اصلی شهر جیپور به حساب می آید. موسس شهر آمبر یا همان شهر آمر جیپور شخصی بود به نام میناس که بعدها اداره این شهر توسط Raja Man Singh انجام شد. قلعه آمبر جیپور از عناصر معماری سبک هندو بسیار مدد گرفته است و در بخش های مختلف این قلعه این عناصر را خواهید یافت. برج و بارو های بلند، دروازه های بزرگ و قطور، مسیرهای سنگ فرش شده نمای ویژه به این قلعه با ابهت داده است. قلعه آمبر جیپور به دریاچه Maota مشرف است و آب قلعه هم از این دریاچه در ایام قدیم تهیه می شده است.
قلعه آمبر جیپور
کاخ زیبایی بین این دیواره های ضخیم ساخته شده است. این کاخ با ماسه سنگ قرمز و سنگ مرمر مصالح رایج در ساخت بناهای آن دوران در هند ساخته شده است. یک کاخ زیبا و مجلل که در چهار سطح ساخته شده است. که هر کدام یک حیاط دارند. که شامل دیوان عام یا تالار عمومی یا بیرونی ، دیوان خاص یا تالار خصوصی یا همان اندرونی می شود. کاخ شش محل (کاخ آیینه) یا جای مندیر، و کاخ Sukh Niwas جایی که یک هوای خنک به واسطه حرکت باد از کنار آب نمایی ساخته می شود و نسیمی خنک در این کاخ ایجاد می کند. به خاطر وجود این کاخ های باشکوه در قلعه آمبر جیپور است که قلعه آمبر را بعضاً کاخ آمبر جیپور هم نام می نهند.
قلعه آمبر جیپور و این کاخ ها محل اقامت مهاراجه های قبیله راجپوت و خانواده آنها بوده است که جزو ثروتمندان زمانه خود و منطقه بودند. بنای مذهبی در نزدیکی محل دروازه گانش قلعه آمبر جیپور واقع شده است. که یک نیایشگاه بسیار مقدس برای هندوهاست. نام قلعه آمبر از شهر آمبر و از نام خدای آمبا گرفته شده است. قلعه آمبر در واقع شهری نظامی است که محل اسکان اشراف و حکام بوده و بر بلندای یک تپه ساخته شده است و حتی دروازه قلعه هم بر بلندای این قلعه واقع و ساخته شده است.
قلعه آمبر جیپور یکی از قلعه های ساخته شده در دوره خاندان Kachhawa در هند می باشد. راه های رسیدن به این قلعه دو راه است. یک مسیری که با جیپ خواهید رفت و هزینه این ترانسفر رایگان است و دیگری با فیل که ۹۰۰ روپیه هزینه دارد البته در زمان نگارش این متن اینگونه است و اگر در آینده در هزینه ها فرقی ایجاد شود لازم است قبل از استفاده این مورد را پرسیده و با هماهنگی با آن سرویس دهنده از خدمات استفاده نمایید. عناصر معماری ایرانی در این قلعه هم رد و پایش دیده می شود از نقاشی ها گرفته تا معماری قلعه قابل مشاهده است. دوران ساخت این قلعه بیشتر از یک قرن به طول کشیده و این نشان از عظمت سازه بنای قلعه دارد شروع به ساخت قلعه سال ۱۶۰۰ میلادی و سال پایان پروژه ساخت این قلعه ۱۷۲۷ میلادی بوده است.
در حقیقت قلعه آمبر قلعه ییلاقی خاندان سلطنتی بوده است که برای دوری از گرمای طاقت فرسای تابستان های هند به آن پناه می بردند و در تمامی دیوارها و سقف و پنجره می توان آثار آیینه کاری و تزئینات را دید. سیستم روشنایی این بنا هم بسیار جالب بود. به این صورت که شبها شمعی جلوی قاب آینه ای شکل روشن می کردند تا انعکاس نورش به آینه بعدی بخورد و همین طور این تلالوها ادامه داشت تا محوطه روشن می شده است.
معبد شیلا ماتا که به رب النوع ها اختصاص داشت در نزدیکی دروازه گانش قلعه آمبر واقع شده است . مجسمه خدای پیروزی که با استفاده از مرمر سیاه ساخته شده است در سال ۱۶۰۴ میلادی توسط شخصی به نام راجا مان سیغ به معبد آورده شده است و مجسمه رب النوع دانش و قدرت بر ورودی معبد با نقره کنده کاری شده است.
قلعه آمبر جیپور یکی از معروف ترین جاذبه های گردشگری کشور هند است که روزانه طبق آمار سال ۲۰۰۷ میلادی سازمان گردشگری کشور هند ۵۰۰۰ بازدید کننده و در سال ۲۰۰۷ به طور میانگین ۱/۴ میلیون گردشگر از آن بازدید کرده اند. در اجلاس سی و هفتم کمیته میراث جهانی که در پنوم پن کشور کامبوج در سال ۲۰۱۳ برگزار گردید. قلعه آمبر جیپور به همراه ۵ قلعه دیگر استان راجستان هند که بر روی تپه ساخته شده اند به عنوان میراث جهانی قلعه های واقع شده روی تپه استان راجستان هند ثبت شده است. لیست این ۶ قلعه به این ترتیب است (Amber Fort, Chittorgarh Fort, Gagron Fort, Jaisalmer Fort, Kumbhalgarh , Ranthambore Fort)
وب سایت قلعه آمر جیپور : کلیک کنید
لینک قلعه آمبر جیپور در میراث های جهانی یونسکو : کلیک کنید
لینک قلعه آمر در سایت ویکی پدیا : کلیک کنید
لینک قلعه آمر جیپور در سایت TRIP ADVISOR : کلیک کنید
برای مشاهده تور هند روی لینک کلیک کنید
برای کسب اطلاعات درباره هتل های هند روی لینک کلیک کنید
برای کسب اطلاعات درباره دیدنی های هند روی لینک کلیک کنید
عکس های زیبایی از قلعه آمر جیپور :
Visitor Rating: 5 Stars
Visitor Rating: 5 Stars