نقش رستم و کعبه زرتشت مرودشت شیراز یکی از آثار شناخته شده و مشهور استان فارس و ایران محسوب می گردند که کلیه گردشگرانی که به قصد دیدار از تخت جمشید سفر می کنند. بازدید از این جاذبه گردشگری را در برنامه سفر خود می گنجانند.
نقش رستم که در فاصله شش کیلومتری شمال تخت جمشید در کوه های حاجی آباد واقع شده است. در نزدیکی روستای زنگی آباد شهرستان مرودشت فارس قرار گرفته است و مشتمل بر آرامگاه به ترتیب از راست به چپ آرامگاه خشایارشاه و داریوش شاه و اردشیر اول و داریوش دوم هخامنشی می شود.
این بناها که برگرفته و اقتباس شده از معماری گوردخمه های ایران باستان است. از فرهنگ آرامگاه سازی ماد ها به هخامنشیان سرایت کرده است. مجموعه نقشم رستم آثار سه دوره تاریخی عیلامی و هخامنشی و ساسانی را در خود دارد.
در هفتمین نقش از سمت راست بقایای نقشی از دو خدای عیلامی را خواهید دید که در زمان ساسانیان تخریب و روی آن نقشی از بهرام دوم ساسانی حک شده است. این نقش که قدیمی ترین اثر مجموعه تاریخی آرامگاهی نقش رستم است قدمتی متعلق به هزار یکم قبل از میلاد مسیح دارد.
درِ ورودی آرامگاهها به شکل مربع است. این درها در دوران باستان قفل میشدند. برای این کار دو قطعه سنگ بزرگ پشت آنها قرار میگرفت و بدینوسیله مهر میشد. شکل آرامگاهها نیز مشابه است.
تنها تفاوت آرامگاه داریوش کبیر با سایر آرامگاهها در کتیبههای میخی و آرامی آن است . در این کتیبه، داریوش، اهورامزدا را ستایش میکند و فتوحات خود را برمیشمارد و از اندیشههای خود سخن میگوید.
راهروی داخل آرامگاه داریوش کبیر به درازای ۷۲/۱۸ و پهنای ۷۰/۳ متر است. در این آرامگاه ۹ تابوت سنگی وجود دارد که در یک ردیف در سنگ کنده شده و به داریوش کبیر، ملکه و سایر بستگان او تعلق دارد.
درازا، ژرفا و پهنای این تابوتها ۱۰/۲ × ۵/۱× ۵/۱ متر و ضخامت (سنگ) هر یک ۵/۱۷ سانتیمتر است. سرپوش هر یک از تابوتها را قطعه سنگ بزرگی تشکیل میدهد.
روبروی مقبره ها، برج عظیمی قرار دارد که یکدست از سنگ های تکه تکه ساخته شده است. مورد استفاده این برج دقیقا مشخص نیست و در مورد آن نظریه های مختلفی داده اند.
یکی از این نظریه ها این است که آثار مکتوب مقدس زرتشتی را در آنجا نگه می داشته اند. نظریه دیگر میگوید این بنا مورد استفاده گاه شماری داشته است و از روی سایه هایی که روی سنگ های آن می افتاده روز شمار ماههای سال مشخص می شده است.
برخی نیز گفته اند این محل مخصوص نگه داری آتش مقدس بوده ولی آیا در زمان هخامنشیان آتش مقدس وجود داشته است؟ آیا تخت جمشید محل بهتری برای نگه داری آن نبوده است؟ عمر این برج در حدود بیست و پنج قرن است و همچنان سالم و با شکوه در مقابل صخره عظیم روبروی خود ایستاده است .
برای دریافت پکیج تور شیراز روی لینک : کلیک کنید
برای آشنایی با هتلهای شیراز روی لینک : کلیک کنید
برای آشنایی با سایر دیدنیهای شیراز روی لینک : کلیک کنید
عکس های زیبایی از نقش رستم و کعبه زرتشت :